Referenties Klooster

Het is best lastig om de mooie tijd in het klooster te omschrijven. De stilte die ik daar heb ervaren, laat zich moeilijk in woorden vangen. Innerlijke stilte, rust. Een gevoel van verzadiging... geen hang meer naar het bekijken van je appjes, geen onrust van het grijpen naar je telefoon, geen behoefte om veel te praten.

Integendeel, het in stilte eten, voelt weldadig. In stilte door de kloostergangen je gang naar de kapel maken. Je daar laten doordrenken met het Woord van God, gezongen door de monniken middels de psalmen. In plaats van steeds zelf aan het woord te zijn. Je laten onderdompelen in woorden over Gods wonderen, Gods trouw, Gods liefde. Het laten indalen in je hart in plaats van je een mening vormen.

Wandelen in de kloostertuin... luisteren naar de muziek tijdens het eten... onder de indruk van wat monniken in hun lezingen vertellen... en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het komt er op neer: echt met volle aandacht zijn waar je bent. En daar ook heel graag willen zijn. Vanwege de prachtige plaats van het klooster en het mooie programma dat je wordt aangeboden. Zelfs zo, dat je daarna heimwee krijgt...

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 In de Abdij Koningshoeven bezigzijn met benedictijnse spiritualiteit, voor een deel ook nog in de Benedictuszaal – hoe toepasselijk wil je het hebben? Ik kijk terug op drie rijke, louterende, soms confronterende, maar vooral inspirerende dagen, waarin het benedictijnse gedachtegoed handen en voeten kreeg op allerlei manieren. In zingen en bidden, in workshops en opdrachten, in stil zijn en in samen de dag doornemen onder het genot van een trappist. In het beoefenen van soberheid maar ook in het genieten van het goede der aarde. Wat een voorrecht was het om te luisteren naar de broeders, die met veel wijsheid, humor en relativeringsvermogen een inkijkje gaven in het leven achter de kloostermuren.

Reina is hier in haar element, dat merk je aan alles. Ze weet haar enthousiasme op een professionele, niet-dwingende manier aan de cursisten over te brengen. En tussen de bedrijven door pikten we ook nog wat stukjes kunsthistorie mee. Het is aan haar goede contacten te danken dat we een kruisweg te zien kregen die normaal aan het oog van bezoekers onttrokken blijft.

Beleef Benedictus in het Klooster is een aanrader voor wie heeft kennisgemaakt met de benedictijnse spiritualiteit en een manier zoekt om die kennis te verdiepen en vast te houden. 

----------------------------------------------------------------------------------------------- 

In gezelschap van zes andere cursisten heb ik deelgenomen aan de training Beleef Benedictus in het Klooster. Ik werd prettig verrast door de goed doordachte opzet: als gast verblijvend in het klooster word je ondergedompeld in de Benedictijnse manier van leven. Het dagelijks ritme van de Getijdengebeden, de magnifieke kerk, kapel en kloostergangen, ze werken allemaal mee om je een paar dagen te voegen in de traditie.

Elke dag is er een interactieve lezing door een monnik over een aspect van de Benedictijnse spiritualiteit en wordt in een workshop de brug gemaakt hoe je aspecten van het Benedictijnse kunt toepassen in je eigen leven buiten het klooster. Reina Folkerts is een vrouw met een missie: haar enthousiasme over Benedictus overbrengen op de cursisten. Wat mij betreft is haar missie geslaagd.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------

In december heb ik voor de tweede keer deelgenomen aan Beleef Benedictus in het Klooster. We hebben ons als groep aangesloten bij de (een deel van) de getijdengebeden van de broeders uit het klooster. Voor mij waren de hoogtepunten de gesprekken met de broeders en het deelnemen aan de getijdengebeden. Reina is als trainer zeer zorgvuldig en plichtsgetrouw aan de voorschriften van het klooster.Zij organiseert Beleef Benedictus vanuit een persoonlijke missie en passie. De training krijgt daar haar kleur en smaak van.